سبک زندگی سبزطبیعت‌گردی
موضوعات داغ

رالی در میراث جهانی جنگل هیرکانی!

مجله گیچ gich.ir احسان میرزائی: در حالی که اروپا هر روز رکورد گرمترین روز به نسبت روز قبل و صد‌ها سال گذشته را می‌‌شکند، شهروندان اروپا هر لحظه درک عمیق‌ و متفاوتی نسبت به گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی پیدا می‌کنند.

اما در ایران معادلات شکل دیگری دارد، گویا برخی افراد ناهنجاری‌ های آب و هوایی و ارزش های غیر قابل بازگشت طبیعت را به سخره گرفته اند و در کسب سود بیشتر از هر خبری که منجر به افزایش معضلات می‌شود، کوتاهی نمی کنند!

تصویر زیر را با دقت نگاه کنید، قرار است به مناسبت ثبت جنگل های هیرکانی در فهرست میراث جهانی یونسکو، رالی دو دیفرانسیل هیرکانی برگزار کنند!

بهمن ایزدی محقق و بیابان‌شناس مطرح که سال‌ها برای ثبت جهانی بیابان لوت در فهرست یونسکو تلاش کرده در این رابطه به مجله گیچ می‌گوید:

“در کشورهای دیگه پس از چنین رویدادی، نسبت به برگزاری کارگاه های هم اندیشی برای ایجاد بسترهای مشارکت مدار (مردم، دولت و سازمان های بین المللی ) به طور متسلسل اقدام می کنند و در آن کارگاه ها، اکولوژیست ها تلاش می کنند تا آگاهی مردم را در خصوص تقویت مدیریت پایش و حفاظت آن اثر جهانی بالا ببرند. اما در کشور ما شوربختانه اینجوریه که به مناسبت ثبت جنگل های هیرکانی، باید کسانی به عنوان پیش قراول دست به کار شوند که هیچگونه سنخیتی با موضوع ندارند و بعضا مخرب‌اند، به نظرم با توجه به آرم سازمان های ذیربط در پوستر برگزار کنندگان، ضمن دور زدن آنان از طرفی دیگر توهینی به استانداردهای حراست از جنگل های هیرکانی است”

بیایید جلوی “آبرو ریزی قرن” را بگیریم!

‌‌مجله گیچ gich.ir: برخی افراد که با خودروهای دو دیفرانسیل یا به اصطلاح آفرود به طبیعت می‌روند مدعی هستند که زباله ‌های آنجا را جمع کرده و بیرون می‌آورند، البته کلی هم منت سر منتقدان می‌گذارند!

اما اصلا و ابدا مهم نیست که این عزیزان جنگل را از زباله پاک‌سازی کنند، بگذارند زباله‌ها هزاران سال در دل جنگل باقی بماند! اما خاک جنگل، ریشه‌ درختان، گیاهان کوچک، حیوانات، حشرات و میکرو ارگانیسم‌ها از گزند چرخ خودرو‌ و آتش افروزی، صدای ناهنجار موتور و سیستم پخش شما در امان بماند!

یا این افراد مدعی هستند که ما رعایت می‌کنیم و از مسیرهای آفرودی و و راه چوب برها که از قبل در جنگل ایجاد شده و بوده است تردد می‌کنیم!

اما اصلا و ابدا درست نیست که به قول خودتان از مسیر چوب‌برها یا مسیر‌های آفرودی تردد می‌کنید، این‌ها مسیر نیستند، این‌ها زخم هستند؛ زخم‌هایی که شما نه تنها با تردد مداوم از بهبود آن جلوگیری کرده‌اید، بلکه بر تعداد آن افزوده‌اید!

آیا این رالی هیرکانی با حمایت و تایید سازمان گردشگری و… برگزار می‌شود؟

مجله گیچ gich.ir: پیگیری مجوز‌های برگزاری چنین برنامه‌هایی کار آسانی نیست، یعنی شما نمی‌دانید دراین دستگاه های عریض و طویل با کجا تماس بگیرید و به عنوان یک شهروند حتی اگر ادعای مطرح شده‌ی مجری (با ذکر نام دستگاه‌ها و درج لوگو) درست باشد، بتوانید مخالفت مدنی خود را به چه کسی اعلام کنید.

به لوگوهای داخل اطلاعیه توجه کنید، با دفتر نماینده یونسکو در تهران تماس گرفتیم که پاسخ ندادند.

نمی‌دانیم آیا واقعا فدراسیون جهانی اتوموبیل‌ رانی در ایران نمایندگی رسمی دارد یا نه.

هرچه در سایت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که (متولی ثبت جنگل هیرکانی) و در سایت کانون جهانگردی جست و جو کردیم، نه اطلاعیه بالا را دیدم و نه شماره تماسی که بتوانیم یک استعلام ساده در خصوص رالی در جنگل هیرکانی بگیریم!

همایش ملی شهداد در میراث جهانی بیابان لوت!

مجله گیچ gich.ir: پاییز سال ۱۳۹۷ پیرو انتشار فراخوانی مبنی بر برگزاری همایش ملی در بیابان شهداد (۲ آذر ۱۳۹۷) به دلیل عوارض غیر قابل کتمان و جبران آن، دست به کار شدیم (نشست گیچ) تا با صبوری، همفکری، مدارا، مروت و گفت‌وگو (درک متقابل) مسئله بغرنج “همایش ملی شهداد” را طی ۲ ماه تلاش مستمر مدیریت کنیم.‌

مسئله‌ای که میرفت تا “آبرو ریزی قرن” توسط ایرانیان را رقم بزند!

میراث جهانی یعنی چه؟

ویکی‌ پدیا: میراث جهانی یونسکو (به انگلیسی: World Heritage Sites) به مجموعه مکان‌های فرهنگی یا طبیعی ثبت‌ شده در سازمان جهانی یونسکو مانند بیابان، جنگل، کوه، آبگیر، صحرا، بقعه، ساختمان، مجموعه یا شهر گفته می‌شود که به صورت فهرستی توسط کمیته میراث جهانی یونسکو همه ساله انتخابا شده باشند.

سایت‌هایی که در این فهرست قرار می‌گیرند بر اساس کنوانسیون حفاظت از میراث جهانی فرهنگی و طبیعی متعلق به تمام انسان‌های زمین، فارغ از ملیت، رنگ پوست، زبان، نژاد و مذهب محسوب شده و دولت‌ ها موظف به حفظ و نگهداری این آثار هستند.

بر پایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو، می‌توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت به‌عنوان میراث جهانی کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی‌ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود.

ایتالیا مقام نخست را در تعداد میراث جهانی یونسکو در جهان دارد. تا نوامبر ۲۰۱۴ ایتالیا ۵۰ اثر، چین ۴۷ اثر و اسپانیا ۴۴ اثر ثبت‌شده در میراث جهانی یونسکو داشته‌اند.

مسئولیت و وظایف همگان در قبال میراث جهانی

مجله گیچ gich.ir: وقتی پهنه‌ای طبیعی به عنوان میراث جهانی ثبت و مطرح می‌شود، یعنی نگرانی جهانی برای حفظ پایداری، سلامت، تعادل، توازن و امنیت زیست‌بوم‌ها و زیست‌مندان آن وجود دارد.

بنابراین ملاحظاتی (کدهای اخلاقی و رفتاری) از پیش تعیین و تعریف شده‌ای برای ورود همگان به آن پهنه وجود دارد که حتما باید رعایت شود. این الزامی است.

خوشحالی از ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی یا چی…!

مجله گیچ gich.ir ا‌حسان میرزایی: اما این‌بار سایه‌ی سیاه بی‌خردی، سود جویی، منفعت‌ طلبی یا در خوش بینانه ترین حالت سایه‌ی نا آگاهی بر دامن سبز و البته رنجور جنگل‌های هیرکانی افتاده است!
‌البته پیش‌تر هم ورود غیر مسئولانه و نا آگاهانه به جنگل (چه با خودرو دو دیفرانسیل و چه با پراید) بوده، ما هم طی سال‌های گذشته در مورد آن نوشتیم، نشست برگزار کردیم، سخنرانی کردیم، در رادیو حرف زدیم و در رسانه‌ها فعال بودیم؛

اما این بار داستان به قول یکی از کاربران اینستاگرام بیشتر شبیه به شوخی است، چون قرار است به “مناسبت ثبت جنگل‌های هیرکانی در فهرست یونسکو” خودروهای دو دیفرانسیل در پی‌ هم ریسه شوند تا زخم‌های هیرکانی را تازه کنند!

علی اشتری: واقعا فکر نمیکنین بیشتر شبیه به یه شوخی هستش به مناسبت ثبت جنگل های باستانی در یونسکو بریم ۵٠٠ تا ماشین توش افرود کنیم و کل پوشش گیاهیی رو از بین ببریم!!! اصلا نمیتونین اثار تخریبی این موضوع رو کتمان کنین

میراث جهانی جنگل‌های هیرکانی با قدمت ۴۰ میلیون سال

‌‌مجله گیچ gich.ir: هنوز یک ماه از ثبت جهانی (۱۴تیر۱۳۹۸) جنگل‌های هیرکانی (قدمتی بالغ بر ۴۰میلیون سال) در چهل و سومین نشست یونسکو نگذشته که با چنین برنامه‌ای که مانند یک شوخی است مواجه می‌شویم.

میراث جهانی جنگل‌ های هیرکانی دومین اثر طبیعی ایران پس از میراث جهانی بیابان لوت (۲۰۱۶ نشست چهلم) است که در یونسکو، ثبت شده…

بدون شک برگزاری رالی با خودروهای دو دیفرانسیل به مقصد جنگل های هیرکانی و حتی مجاورت آن پاس‌داشتی شایسته به مناسبت ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی نیست، شاید بهتر بود این عزیزان و دستگاه‌های متولی چنین اعلام می‌کردند: از این پس متعهد می‌شویم با هیچ نوع وسیله نقلیه ای وارد جنگل نشویم و به طور کل تردد خودرو به جنگل ممنوع است.

احسان میرزائی
دوشنبه – ۶ – مرداد – ۱۳۹۸

مشاهده بیشتر

احسان میرزائی

احسان میرزائی | ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه | کنش‌گر مستقل محیط زیست | حامی حقوق کودکان | داوطلب امداد در سیل و زلزله | موسس مدرسه طبیعت طهران | مشاور و ایده‌پرداز کمپین‌های فرهنگی-محیط‌زیستی | اولین مروج تخصصی سبک زندگی سبز به زبان فارسی

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. در کشورهای دیگه پس از چنین رویدادی ، نسبت به برگزاری کارگاه های هم اندیشی برای ایجاد بسترهای مشارکت مدار ( مردم ، دولت و سازمان های بین المللی ) به طور متسلسل اقدام می کنند و در آن کارگاه ها، اکولوژیست ها تلاش می کنند تا آگاهی مردم را در خصوص تقویت مدیریت پایش و حفاظت آن اثر جهانی بالا ببرند . اما در کشور ما شوربختانه اینجوریه که به مناسبت ثبت جنگل های هیرکانی ، باید کسانی به عنوان پیش قراول دست به کار شوند که هیچگونه سنخیتی با موضوع ندارند و بعضا مخرب اند ، به نظرم با توجه به آرم سازمان های ذیربط در پوستر برگزار کنندگان ، ضمن دور زدن آنان از طرفی دیگر توهینی به استانداردهای حراست از جنگل های هیرکانی است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا