هنگام وقوع سیل چه کنیم؟

همیشه هشدارهای سازمان هواشناسی و نهادهای مربوطه را جدی بگیریم…
مجله گیچ gich.ir احسان میرزائی: سیل یک رویداد طبیعی و نشانهی زندگی و پویایی طبیعت است. هزاران سال به همین شکل بوده، یعنی سیل در پی بارش شدید باران و طغیان فصلی رودخانهها جاری میشده و بشر در طول تاریخ برای در امان ماندن از آن شهرها و روستاها را در مکانی امن میساخته است.
اما این روزها ویرایش طبیعت به دست بشر و جانمایی نا ایمن سکونتگاه، جادهها و… از جمله دلایل جدی تشدید سیل نامتعارف همراه با خسارتهای شدید جانی و مالی است.
نکات و ترفندهایی که پس از وقوع سیل باید بدانیم
بشر در طول تاریخ با طغیان رودخانهها همزیستی مطلوبی داشته اما در پی صنعتی شدن و تحمیل بیشتر ارادهاش بر طبیعت مخاطرات سیل در برخی مناطق جدیتر شده است. پاکتراشی جنگلها، تخریب و تغییر کاربری مراتع، ایجاد راههای مختلف در مراتع و جنگلها، سد سازی، دیوارههای طولانی مسیر راهآهن، تجاوز به حریم رودخانهها، عدم لایروبی رودخانهها، مسدود کردن آبراههها و تغییرات اقلیمی از جمله عواملی است که به هنگام بارشهای شدید، بروز سیل را تشدید میکند، اما در هنگام وقوع سیل چه باید کرد یا حرف چه کسی را باید باور کرد؟
هنگام وقوع سیل چه کنیم؟
مجله گیچ gich.ir: نکات زیادی برای تامین امنیت و سلامت فردی و خانوادگی و حتی مراقبت از حیوانات و پرندگان اهلی پیش از وقوع سیل وجود دارد، یعنی خوبه که اهالی مناطق مستعد بروز سیل، حتی اگر از سیل پیشین دهها سال گذشته باشد، حداقل خانهی خود را طوری بسازند که عوامل پیشگیرانه در آن لحاظ شده باشد.
اما در حین بروز سیل رعایت اصل خویشتنداری و حفظ خونسردی مهمترین نکته است، شما باید بتوانید در آن لحظه بحرانی بهترین تصمیمها را بگیرید، موارد مهم و ضروری را یک به یک انجام دهید، حفظ جان و سلامتی، حفاظت از کودکان و اموال با ارزش، اسناد و مدارک هویتی و مالکیتی، حفاظت از حیوانات و پرندگان اهلی و… از جمله موارد مهمی است که فورا باید انجام داد…

۱٫ رادیو را روشن بگذارید تا به طور دقیق در جریان اخبار جدید و معتبر قرار بگیرید؛ شاید نهاد مربوط به مدیریت بحران از شما بخواهد خانهی خود و منطقه را ترک کنید. شما باید بدانید کدام خیابانها، جادهها و مسیرها ایمن و سالم مانده یا ستاد بحران و چادر خدمات کجا برپا شده؛ به شایعات و مخصوصا اخبار افراد غریبه توجه نکنید.
۲٫ کیف کمکهای اولیه (داروهای شخصی و…)، جیرهی غذایی (کنسروها، نان غنی شده خشک، مغزها و…) و آب را دم دست بگذارید، آن را در یک کیف جمع و جور، ضد آب و قابل حمل، قرار دهید، سپس مانند کوله پشتی حمل کرده یا حمایل کنید یا روی چمدان خود ببندید.
اگر نیاز به تخلیهی اظطراری بود

۱. تخلیهی اضطراری خانه و منطقه: هنگام دریافت این پیام از منبع معتبر، اگر فرصت دارید وسایل برقی را در محلی دور از آب (طبقات بالا، پشت بام) قراردهید، شیرهای اصلی آب و گاز را بسته و برق را از کنتور قطع کنید، برای اشیاء قیمتی مانند طلاجات بهترین تصمیم را بگیرید، همینطور برای اسناد و مدارک هویتی و مالکیتی که حتما در کیسهی پلاستیکی ضد آب بگذارید. هشدار را جدی بگیرید و جان خود یا امدادگران را به خطر نیندازید.
۲. کیف کمکهای اولیه و جیرهی غذا و آب را با خود ببرید.
۳. هرگز وارد مسیرهای میانبر نشوید: دقیقا همان مسیرهایی که توسط مقامات مشخص شده را دنبال کنید. میانبرها ممکن است شما را به یک منطقه مسدود شده یا خطرناک هدایت کنند.

۴. حیوانات و پرندگان اهلی و خانگی: رعایت مراتب حفظ امنیت، سلامت و انتقال حیوانات و پرندگان اهلی و خانگی را در نظر داشته باشید، اگر توان انتقال ندارید به پشت بام و بالکن فکر کنید یا در نهایت شاید بهتر باشد آزاد کنید.
۵. یادداشت بگذارید: هنگام ترک خانه، در یک یادداشت زمان و تاریخ خروج از خانه و مقصد و راه ارتباطی خود را بنویسید، آن را در محل مناسبی قرار دهید تا در صورتی که امدادگران یا دیگر اعضای خانواده آمدند از موضوع با خبر شوند.
۶. امنیت و ایمنی خانه: درها و پنجرهها را قفل کرده و با تخته چوب، ورق آهن یا کیسه شن از طرف داخل یا بیرون خوب بپوشانید و مجکم کنید… اگر منطقهی شما سیلخیز است همواره آمادگی این کار را داشته باشید.
هرگز از یک منطقه سیلابی عبور نکنید

۱. هرگز از مسیر سیلابی عبور نکنید: اگر شما در حال پیاده روی هستید، آب میتواند سریع شما را با خود ببرد یا در حفرههای ایجاد شده در کف خیابان گرفتار شوید. شدت سیلاب ممکن است ناگهان شدید شود.
۲. اگر داخل خودرو هستید پیاده شوید: با خودرو از ورود به داخل زیرگذرها و رفتن به روی پلهایی که دچار آبگرفتگی شدهاند پرهیز کنید؛ ممکن است عمق آب بیشتر از آن باشد که تخمین زدهاید، خودرو خاموش شود و در میان سیلاب گیر کنید. بهتر است تا پیش از افزایش شدت سیل خودرو را ترک کنید و سریع به نقاط مرتفع بروید. سیل شیراز را به یاد آورید که چطور سیل حتی خودورهای سنگین را میبرد.

۳. عبور از روی پلها و تماشای سیل ممنوع: شما از وضعیت پایههای پل خبر ندارید، ممکن است هر لحظه فرو بریزد، مخصوصا سیل فیلم سینمایی نیست که در لبههای پرخطر به تماشا باستید یا با آن عکس سلفی بگیرید!
۴. اگر در میان سیل گرفتار شدید:تا زیر انبوه خودرو و درخت گیر نکردهاید، سعی کنید زودتر خود را به حاشیهها و نقاط امن برسانید ، برای نجات خود فورا تصمیم بگیرید و با تمام قدرت آن را عملی کنید، شاید این تنها و آخرین فرصت شما باشد.

1 دیدگاه