مجله گیچ gich.ir احسان میرزائی: این روزها سبزه نوروز که نمادی باستانی در سفره هفت سین بوده به واسطه ناآگاهی و رفتار غیر مسئولانه برخی شهروندان، به یک معضل برای محیطزیست تبدیل شده است.
سبزه نوروز در سفره هفت سین نوید بخش سرسبزی، پرباری، حاصلخیزی، رحمت و برکت، زایش و رویش است. پس در شرایط کنونی (تغییرات اقلیمی) شایسته است با رفتار و رویکردی حکیمانه و خردمندانه، سبزه نوروز و بلکه تمام عناصر نوروز باستانی را چنان پاسداری کنیم که کمترین آسیبی به آن برسد.
مجله گیچ درسال ۱۴۰۰ برای ترویج و گسترش کشاورزی خانگی تلاش می کند. بنابراین یکی از مهمترین راهکارها، پیشنهاد کمپین سبزی نوروز است: کاشت سبزیجات به عنوان سبزه نوروز و نگهداری از آن حتی پس از نوروز و استفاده از آن به عنوان یک خوراکی سالم و تازه.
سبزه نوروز و راهکارهای آن
در ادامه راهکارهایی برای تعامل بهتر با سبزه نوروز ارائه می شود، اما آنچه مهم است و نباید فراموش کنیم، اهمیت کاهش و تولید نکردن، تفکیک، باز استفاده از پسماند است.
بنابراین افراد میتوانند با توجه به شرایط و امکانات خود و طبق اولویتهای فرهنگی و محیط زیستی، بهترین راهکار را انتخاب کنند.
۱. برای نوروز بعدی سبزه سبزیجات بکاریم.
- تصمیم بگیریم برای نوروز ۱۴۰۱ سبزه سبزیجات درست کنیم و پس از سیزده به در آن را در خانه نگهداریم و از سبزیجات تازه و طبیعی بهره ببریم.
۲. سبزه را در گلدان و باغچه بکاریم.
- سبزه گندم و حبوبات را در باغچه و گلدانهای بزرگ بکاریم و به آن رسیدگی کنیم تا ثمر بدهد. برای این کار باید ابتدا بستر لازم را آماده کنیم. سپس با حوصله ریشههای نشا را از هم جدا کرده و در بستر بکاریم.
۳. سبزه را به دیگران بسپاریم.
- سبزه نوروز را به افرادی که شرایط کاشتن و نگهداری دارند بسپاریم.
۴. سبزه را برای خوارک دام بدهیم.
- سبزه نوروز را برای خوراک دام، به دامداران بدهیم. شاید دامداری در نزدکی شما نباشد، پس راهکارهای قبلی را امتحان کنید.
۵. سبزه را کمپوست کنیم.
- سبزه نوروز را به همراه دیگر پسماندهای تر خانه، به کمپوست تبدیل کنیم. این کار بهتر از آن است که سبزه را به سطل زباله بیاندازیم.
پایان پیام