جامعه سبزسبک زندگی سبزگرمایش زمین و تغییرات اقلیمی

راهکارهای مهار گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی

مجله گیچ gich.ir سیده‌زینب‌ مهدویان: گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی عاملی انسان دارند. علاوه بر تعدیل سهم‌تان در انتشار کربن، می‌توانید به طور مستقیم اقداماتی در جهت کاهش ردپای کربن خود انجام دهید.

روش‌های بسیاری وجود دارد که بتوان سبک زندگی با ردپای کربن کمتری داشت. هر کدام از آن‌ها تأثیر چشم‌گیری در حل معضل تغییرات اقلیمی و جلوگیری از گرمایش زمین دارد.

بیشتر بدانیم: تاثیر سبک زندگی در میزان انتشار کربن

تعدیل ردپای کربن و کاهش گرمایش زمین

در این مقاله چند توصیه کاربردی ارائه می‌دهیم تا دست به کار شوید. با اعمال تغییرات ناگهانی، خودتان را تحت فشار قرار ندهید.

بهتر است این فرایند را به مانند رعایت یک رژیم غذایی سالم به جای رژیم‌های سخت گیرانه ببینید. بنابراین هر هفته یا هر ماه یک کار جدید انجام داده و ببینید که ردپای کربن شما در طول این مدت چطور کاهش پیدا می‌کند.

بیشتر بدانیم: بشر چطور باعث گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی شد؟

راهکارهای جلوگیری از گرمایش زمین در خانه

مجله گیچ gich.ir سیده‌زینب ‌مهدویان: به ایده‌هایی که در ادامه راجع به چگونگی کاهش ردپای کربن مطرح شده نگاهی بیندازید. فراموش نکنید که حتی کمال‌گراترین فعالان محیط زیست هم ردپای کربن دارند، بنابراین می‌توانید با استفاده از نکات ارائه شده به تعدیل کارهایی بپردازید که ممکن نیست ردپای کربن آن را به صفر برسد.

بیشتر بدانیم: تثبیت دمای زمین با احیای خاک

کاهش گرمایش زمین با درزبندی درها و پنجره‌ها

۱. وجود جریان هوا بین داخل و خارج از خانه به هر اندازه‌ای باعث اتلاف گرما شده و انرژی زیادی را هدر می‌دهد. یک راه حل سریع و نسبتاً ارزان این است که بین درزهای در و پنجره‌ها درزبند قرار دهید تا هوا از آن قسمت‌ها وارد یا خارج نشود.

مدیریت دریچه‌های هوا در خانه

۲. دریچه‌های کولر، هواکش و حتی سوراخ‌های کلید روی در نیز باعث اتلاف گرما می‌شوند و بهتر است پوشانده شوند.
پس از تابستان آب کف کولر را خالی کرده و کفی را خشک کنید، بهتر است دریچه‌ی کانال کولر را از پشت بام بپوشانید، البته هوشیار باشید که اگر از بخاری گاز سوز استفاده می‌کنید، حتما باید یک دریچه‌ی کوچک برای تامین هوای آن در محل مناسب از دیوار داشته باشید.

عایق کاری و بهینه سازی مصرف انرژی

۳. در صورتی که دیوار خانه‌ها به خوبی عایق نشده باشد باعث انتقال سریع سرما و گرما از فضای بیرون به داخل می‌شود؛ هنگام خرید یا ساخت خانه به این مهم توجه کنید، بهترین آپارتمان آن است که در میان طبقات باشد، طبقات همکف، روی همکف و آخر همواره در فصل سرما و گرما مسئله دارند. از کاهش درجه موتورخانه و بخاری غافل نشوید، بخشی از گرمای مورد نیاز را با پوشیدن لباس گرم جبران کنید.

۴. در شب‌های زمستان پرده‌ها را کامل بکشید تا از خروج گرما جلوگیری شود.

۵. حتماً سقف منزلتان را به طور کامل عایق کنید. این یکی از ساده‌ترین و ارزان‌ترین روش‌ها جهت صرفه‌جویی در مصرف انرژی است و در مدتی کوتاه هزینه‌ای که صرف عایق‌کاری کرده‌اید به شما باز می‌گردد. (از طریق صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی)
دیوارهای دوجداره‌ منزلتان را حتماً عایق کنید.

۶. اگر در خانه‌ای قدیمی زندگی می‌کنید، که هیچ فاصله‌ای بین دیوارها وجود ندارد از فرد متخصصی بخواهید تا درون دیوارهای خارجی ساختمان را تخته‌های پلاستر قرار دهد. وی همچنین می‌تواند روی دیوارها را با لایه‌های عایق بپوشاند.

بیشتر بدانیم: تاثیر گرمایش زمین بر جان‌دران قطبی

پنجره‌های دوجداره و گرمایش زمین

۷. پنجره‌های دوجداره تا ۵۰٪ از اتلاف انرژی کم می‌کند، هرچند پنجره دو جداره هزینه‌ی بالایی دارد، اما در بلند مدت با کاهش هزینه قبوضتان جبران می‌شود. از نصب صحیح این پنجره‌ها اطمینان حاصل کنید زیرا وجود شکاف در اطراف پنجره موجب خروج گرما می‌شود.

گرمایش زمین و دمای موتورخانه

۸. اگر در مجتمع چند واحدی هستید، از مدیر ساختمان بخواهید تا دمای موتورخانه را کمتر از ۱۸ درجه‌ی سانتیگراد تنظیم کند، احتمالا برخی همسایگان مخالفت می‌کنند.
شما تلاش کنید تا همانند یک تسهیلگر ایشان را همراه کنید. این کار باعث کاهش هزینه‌های ساختمان می‌شود.
انتشار پیام‌های محیط‌زیستی در گروه مجازی ساختمان نیز مفید است.

کاهش دمای داخل خانه و انتخاب لباس گرم باعث کاهش مصرف انرژی و تولید کمتر گازهای گلخانه‌ای می‌شود.

خاموش کردن یا بستن سیستم گرمایشی

۹. اگر در خانه یا آپارتمان اتاق‌های متعدد دارید که در طول شبانه روز کمتر در آن تردد دارید، سیستم گرمایشی آن را خاموش کنید یا ببندید. اگر در ورودی اتاق را ببندید به گرم شدن بیشتر فضای مشترک خانه کمک می‌کند. بدون تردید این راهکار نیز به کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها کمک می‌کند.

بستن درها و پنجره‌های مشاعات

۱۰. بخشی از گرمای خانه هنگام تردد از در اصلی خانه، به بالکن و یا باز کردن پنجره هدر می‌رود. ورود، خروج و کار خود را سریع انجام دهیم و نگذاریم در و پنجره‌ها بیش از حد باز بمانند.
در برخی از فضاهای مشاع ساختمان امکان نصب درهای یکپارچه‌ی شیشه‌ای است، این در‌ها به حفظ دمای هوای مشاعات ساختمان و به تبع آن آپارتمان‌ها کمک می‌کند.

گرمایش زمین و وسایل گرمایشی و سرمایشی

۱۱. سرویس و بازدید کولر و سیستم‌های سرمایشی را پیش از شروع فصل گرم آغاز کنیم.
برای افزایش راندمان و بازدهی کولر، یک سایه‌بان مناسب بالا و اطراف آن قرار دهیم.
از سلامت و عملکرد برزنت میان کولر و کانال اطمینان پیدا کنیم، شناور آب را به درستی تنظیم کنیم و از آب بندی بودن مسیر لوله آب مطمئن شویم.
در طول هفته چند نوبت کولر را چک کنیم که مبادا آب هدر برود.

گرمایش زمین و مدیریت مصرف برق در خانه

  1. از منابع برق تجدید پذیر استفاده کنید؛ استفاده از دوچرخه و موتورسیکلت برقی بدون منبع برق تجدید پذیر چندان محیط زیستی نیست.
  2. لوازم خانگی دارای برچسب انرژی با رده‌ی A خریداری کنید.
  3. هرگاه لامپ‌های قدیمی‌تان از کار افتادند به جای آن‌ها لامپ‌های کم‌ مصرف خریداری کنید. عمر این لامپ‌ها تقریباً ۱۰ برابر لامپ‌های معمولی است. با استفاده از این لامپ‌ها می‌توانید در هزینه‌هایتان صرفه‌جویی کنید. تنوع این لامپ‌ها نیز بسیار زیاد است.
  4. قرار دادن وسایل برقی در حالت انتظار موجب مصرف ۸۵% انرژی بیشتر نسبت به زمانی می‌شود که وسیله کاملاً روشن است. همه‌ی چیزهایی را که روی دیوار قرار دارند خاموش کنید – این کار زمان زیادی نمی‌برد.
  5. ماشین‌های خشک کن برقی مقدار زیادی از انرژی را مصرف می‌کنند. اگر هوا خوب است لباس‌ها را در بیرون از منزل خشک کنید و حتی اگر هوا زیاد خوب نیست می‌توانید این کار را داخل منزل انجام دهید.
  6. برای استفاده از ماشین لباسشویی اجازه دهید تا مقدار لباس ها به اندازه‌ی حجم ماشین لباسشویی برسد. همچنین برای شستن لباس‌ها از دمای پایین استفاده کنید.
  7. اگر در باغچه از لامپ خورشیدی آن استفاده کنید تا در طول روز شارژ شده و به استفاده از برق شهری نیازی نباشد.
  8. شارژرها (موبایل، تبلت، لبتاب، ریش تراش، مسواک برقی و…) را از پریز بکشید؛ چرا که شارژر حتی هنگامی که در حال شارژ دستگاه نیست انرژی مصرف می‌کند.

گرمایش زمین و مدیریت مصرف آب در خانه

  1. اگر سیستم گرمایشی شما دارای مخزن است حتماً آن را با پوششی ضخیم عایق کنید. لازم به یادآوری نیست که این کار موجب صرفه‌جویی در هزینه‌ها از طریق کاهش خروج گرما می‌شود.
  2. اگر هنوز از آبگرمکن‌های دیواری (این نوع آبگرمکن به جای گرم کردن آب و ذخیره‌ی آن در مخزن، فقط در زمان لازم این کار را انجام می‌دهد) استفاده نمی‌کنید، حتماً برای تعویض آّبگرمکن اقدام کنید.
  3. شیر آبی که چکه می‌کند نه تنها آزاردهنده است بلکه اگر گرم باشد علاوه بر هزینه‌ آب برایتان هزینه‌‌ مضاعف دارد. به خاطر داشته باشید که خود آب هم در مرحله‌ی فرآوری، دارای ردپای کربن است.
  4. همیشه از قابلمه‌هایی با سایز مناسب استفاده کرده و فقط مقداری آب را که به آن نیاز دارید بجوشانید.
  5. برای دم کردن چای فقط به اندازه‌ی نیاز آب بجوشانید.
  6. هنگام مسواک زدن شیر آب را ببندید.
  7. اگر مخزن سیفون توالت شما بیش از ۶ لیتر آب ذخیره می‌کند از ادوات کاهنده‌ی مصرف آب در داخل مخزن استفاده کنید.
  8. به جای پر کردن وان، دوش بگیرید، کاری که موجب مصرف بسیار کمتر انرژی و آب می‌شود. البته به خاطر داشته باشید که سردوش های پرفشار آب بیشتری مصرف می‌کند.

گرمایش زمین و مدیریت مواد غذایی و محتویات یخچال

  • محل قرارگیری یخچال در میزان مصرف انرژی تفاوت ایجاد می‌کند. حتماً یخچال را دور از نور مستقیم خورشید و همچنین دور از فر قرار دهید. قرار دادن یخچال کنار دیوار خارجی موجب خروج سریع گرمای تولید شده توسط یخچال می‌گردد. همچنین اطمینان حاصل کنید که دور تا دور یخچال چند اینچ فضا باشد تا هوا جریان یابد.
  • یخ و برفک داخل یخچال و فریزر را به طور منظم ذوب کنید.
  • دمای یخچال را به نسبت نیازتان تنظیم کنید. درب یخچال را به مدت طولانی باز نگه ندارید زیرا هرچه سرما بیشتر خارج شود یخچال سخت تر کار می‌کند. لاستیک درب یخچال را به طور منظم چک کنید؛ اگر آسیب دیده باشد باعث خروج سرما می‌شود.
  • هرگز غذای گرم یا داغ را درون یخچال قرار ندهید چرا که در اینصورت برای خنک کردن غذا یخچال سخت تر کار می‌کند؛ همیشه ابتدا غذا را خنک کرده و سپس داخل یخچال قرار دهید.
  • برای ذوب کردن غذاهای منجمد آن‌ها را داخل یخچال قرار دهید زیرا این کار به خنک شدن یخچال نیز کمک می‌کند.
  • مواد غذایی را خریداری کنید که به صورت محلی تولید می‌شوند.
  • گوشت کمتری بخورید؛ تولید ۱ کالری گوشت در مقایسه با همین مقدار از سبزیجات نیاز به زمین و انرژیِ بسیار بیشتری دارد.

گرمایش زمین، سفر و انتخاب وسیله نقلیه

مجله گیچ gich.ir سیده‌زینب ‌مهدویان: عموماً خودرو‌ها بسیار پر مصرف هستند و استفاده از قطار، اتوبوس یا دوچرخه برای کره‌ی زمین بسیار بهتر است. اگر نمی‌توانید بدون خودرو سر کنید تغییر عادات رانندگی شما می‌تواند به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک کند.

  1. شرایط جاده را از قبل پیش بینی کنید و به آرامی برانید. از شتاب ناگهانی و ترمز شدید اجتناب کنید؛ این کار موجب صرفه‌جویی در مصرف سوخت و کاهش نرخ تصادفات می‌شود.
  2. سفرهایتان را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که گرفتار ترافیک سنگین و تعمیرات جاده‌ای نشده و در راه گم نشوید.
  3. ماشین را در حالتی که هنوز گرم نشده راه بیندازید – در جا کار کردن ماشین به منظور گرم کردن آن باعث اتلاف سوخت و فرسودگی سریع موتور می‌شود.
  4. برخی از خودروهای جدید زمان تعویض دنده را اعلام می‌کنند. اگر از اتومبیل‌های قدیمی‌تر استفاده می‌کنید دور موتور را چک کنید – قبل از ۲۵۰۰ دور در دقیقه (در خودروهای بنزینی) و ۲۰۰۰ دور در دقیقه (در خودروهای دیزلی) ماشین را در دنده‌ی بالاتر قرار دهید.
  5. بهینه‌ترین سرعت بستگی به نوع خودرو دارد، اما معمولاً این میزان در حدود ۵/۸۸ تا ۵/۱۰۴ کیلومتر بر ساعت است. سرعت بیشتر مصرف انرژی را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.
  6. به طور منظم فشار لاستیک ماشین‌تان را چک کنید – لاستیک‌های کم‌باد خطرناک هستند و ممکن است مصرف سوخت را تا ۳% افرایش دهند.
  7. اگر در راهبندان گیر افتادید و این احتمال وجود دارد که بیش از یک یا دو دقیقه در آنجا توقف داشته باشید ماشین را خاموش کنید. خاموش کردن موتور باعث صرفه‌جویی در مصرف سوخت و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌شود.
  8. به ندرت از کولر ماشین استفاده کنید زیرا تا حد قابل توجهی مصرف سوخت را افزایش می‌دهد.
  9. از سفرهای کوتاه اجتناب کنید – موتور سرد حدود دو برابر بیشتر سوخت مصرف می‌کند و مبدل کاتالیستی نیز تقریباً پس از حدود ۸ کیلومتر رانندگی اثربخش خواهد بود. در عوض پیاده‌روی کرده و یا با دوچرخه‌ مسیر را طی کنید.
  10. لوازم جانبی از قبیل باربندهای خودرو به طرز چشم گیری بر آیرودینامیک خودرو تأثیر داشته و مصرف سوخت را افزایش می‌دهند؛ بنابراین هرگاه به آن‌ها نیازی ندارید جدایشان کنید.
  11. هر چه بار ماشینتان سنگین‌تر باشد، سوخت بیشتری برای به حرکت در آوردن آن نیاز است. تا حد امکان در صندوق عقب وسایل سنگین قرار ندهید.
  12. اتومبیل‌تان را به طور منظم سرویس کنید تا کم مصرف بماند.

گرمایش زمین و سفر با هواپیما

مجله gich.ir سیده‌زینب ‌مهدویان: همه‌ی ما می‌دانیم که گاهی اوقات چاره‌ای جز سوار شدن به هواپیما نداریم اما بهترین گزینه برای کره‌ی زمین این است که هرگز از هواپیما استفاده نکنیم. زیرا گازهای گلخانه‌ایِ منتشر شده از هواپیما بیشترین میزان ردپای کربن به حساب می‌آید.

بسیاری از سفرهای کوتاه قابل جایگزین شدن با انواع دیگر وسایل حمل و نقل عمومی از جمله قطار یا اتوبوس است.

اگر خیلی ماجراجو بوده و وقت هم دارید گزینه‌های زیادی برای سفرهای طولانی به جای سفر با هواپیما وجود دارد. وبسایت‌های بسیاری هستند که برای سفر به سراسر دنیا بدون هواپیما به شما پیشنهاداتی ارائه می‌دهند.

  1. هرگاه مجبور به سفر با هواپیما هستید همیشه در نظر داشته باشید که در صورت امکان چند سفر را به طور همزمان انجام دهید.
  2. پروازهای مستقیم بهتر از پروازهای غیرمستقیم هستند زیرا هواپیما در شروع هر پرواز و فرود، میزان زیادی سوخت مصرف می‌کند.

گرمایش زمین و کاهش ردپای کربن در محل کار

مجله گیچ gich.ir سیده‌زینب‌ مهدویان: بیشتر کارهایی که در محل کار باید انجام داد همانند کارهایی است که در منزل باید مورد توجه قرار گیرند، اما اگر مخاطره‌جو هستید می‌توانید از مدیرتان انتقاد کرده و او را ترغیب کنید که او هم ردپای کربن خود را کاهش دهد.

  1. فقط لامپ‌هایی را روشن بگذارید که به آن‌ها نیاز دارید. لامپ اتاق‌های بدون استفاده را خاموش کنید. بهتر از آن این است که در ساختمان اداری تان occupancy sensors نصب کنید.
  2. صفحه‌ی رایانه‌ی خود را هنگام خروج از محل کار خاموش کنید.
  3. آِیا واقعاً به کپی‌ کردن نیازی دارید یا می‌توانید آن‌ها را در رایانه‌ی خود ذخیره کنید؟
    قبل از چاپ کردن فکر کنید – اما اگر در هر صورت نیاز به چاپ کردن دارید، بر روی هر دو سمت برگه چاپ را انجام دهید – حتی می‌توانید چند صفحه را در یک برگه به چاپ برسانید.
  4. پنجره را باز کنید – اگر در محل کار پنجره دارید آن را باز کرده و با استفاده از آن هوشمندانه در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنید.
  5. آیا می‌توانید هنگام سوار شدن به آسانسور همراه با چند نفر وارد آن شوید و به تنهایی از آن استفاده نکنید؟
  6. در صورت امکان می‌توانید گاهی کنفرانس‌های از راه دور را در منزل برگزار کرده و همان‌جا کارتان را انجام دهید.

مترجم مقاله: سیده زینب مهدویان
کنش‌گر محیط‌زیست و دانشجوی کارشناسی مترجمی زبان

مشاهده بیشتر

احسان میرزائی

احسان میرزایی - کنش‌گر مستقل محیط زیست - حامی حقوق کودکان - داوطلب امداد در سیل و زلزله - کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه - کارشناس ارشد روابط‌عمومی - موسس مدرسه طبیعت طهران - مشاور فرهنگی محیط‌ زیستی - ایده‌پرداز کمپین‌های فرهنگی-محیط‌زیستی: کمپین سبزی نوروز، کمپین ایران پاک و... - اولین مروج تخصصی سبک زندگی سبز به زبان فارسی - #احسان_میرزائی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا