اخباراخبار ایران و جهان

روز جهانی زمین و ۱۰ واقعیت شگفت‌انگیز در مورد زمین

آوریل هر سال روز زمین نامیده می‌شود. سازمان ملل متحد این روز را به یادبود ۲۲ آوریل سال ۱۹۷۰ انتخاب کرده است. در آن روز ۲۰ میلیون نفر در شهر‌های اصلی آمریکا به خیابان‌ها رفتند. آن‌ها به ویرانی و آسیبی که فعالیت‌های انسان به محیط‌زیست داشت اعتراض کردند.

مجله گیچ را در فضای مجازی دنبال کنید:

به گزارش مجله گیچ gich.ir: زمین تنها کره‌ی قابل زیستن برای انسان است. اما فعالیت‌های بشری پس از انقلاب صنعتی باعث بروز ناهنجاری گسترده‌ای در زمین شده است. ناهنجاری‌هایی که برخی از آن‌ها دیگر قابل جبران نیستند!‌

پیش‌بینی انسان معاصر چنین است که دیگر برای زمین نمی‌توان کاری کرد. بنابراین برای یافتن سیاره‌‌ی دیگری که قابل زیستن باشد به تکاپو افتاده است.

اما عقل سلیم حکم می‌کند پیش از هر اقدام اکتشافی یا حداقل به موازات آن از تخریب بیشتر زمین جلوگیری کنیم. به همین دلیل است که باید زمین را بهتر بشناسیم و بدانیم هرآنچه داریم از زمین است.

به نقل از بی‌بی‌سی: امسال در بزرگداشت روز زمین بیایید به چند واقعیت شگفت‌انگیز سیاره‌ای که خانه ماست نگاهی بیندازیم.

۱. زمین کاملا کروی نیست!

سیاره زمین به‌طور معمول به شکل کروی کامل در‌نظر گرفته می‌شود. اما شکل واقعی آن کروی کامل نیست. زمین در ناحیه دو قطب کمی مسطح است. به همین دلیل شکل آن را می‌توان “شبه‌کره مسطح‌شده در قطبین” توصیف کرد.

همانند سیاره‌های دیگر بر اثر نیروی جاذبه و نیروی گریز‌ از‌ مرکز ناشی از گردش زمین دو قطب زمین مسطح و منطقه استوایی پهن‌تر شده است. این بیرون زدگی در ناحیهٔ استوا، به دلیل گردش زمین بوجود آمده‌است. این باعث ایجاد اختلاف ۴۳ کیلومتری میان قطر زمین در مدار استوایی و قطر آن در میان دو قطب شده‌است.

۲. بیش از ۷۰ درصد از سطح زمین با آب پوشیده شده است.

در زمین آب به صورت جامد، مایع و گاز وجود دارد. علاوه بر آن حدود سه‌چهارم سطح زمین با احتساب یخچال‌ها، تالاب‌ها، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها، دریا‌ها و اقیانوس‌ها از آب پوشیده شده است.

حدود ٪۹۷ از تمام آب‌های موجود در سطح زمین آب شور اقیانوس‌هاست.

۳. فضا از صد کیلومتری بالای زمین شروع می‌شود

مرز میان اتمسفر یا جو زمین با فضا خطّ کارمان نامیده می‌شود که از ۱۰۰ کیلومتر بالاتر از سطح دریا شروع می‌شود.

حدود ٪۷۵ از لایه‌های اتمسفر درارتفاع ۱۱ کیلومتری از سطح دریا‌هاست.

۴. زمین هسته‌ای آهنین دارد

زمین سنگین‌ترین و پنجمین سیاره بزرگ منظومه شمسی است.بخش مرکزی زمین مانند توپ جامد و سختی به قطر ۱۲۰۰ کیلومتر است.

هسته مرکزی زمین به‌طور عمده از آهن تشکیل شده است. حدود ٪۸۵ آهن و حدود ٪۱۰ نیکل وزن هسته مرکزی را تشکیل می‌دهد.

۵. زمین تنها سیاره‌ شناخته‌شده‌ای است که در آن حیات وجود دارد

زمین تنها جرم آسمانی در جهان است که می‌دانیم در آن حیات وجود دارد.

بنا‌بر آخرین یافته‌ها ۱٫۲ میلیون گونه جانوری فهرست‌شده در روی زمین وجود دارد. هر‌چند گمان بر این است که این تعداد فقط بخش کوچکی از کل جانوران زمین باشد.

در سال ۲۰۱۱ دانشمندان برآورد کردند که حدود ۸٫۷ میلیون گونه از موجودات روی کره زمین زندگی می‌کنند.

زمین حدود ۴٫۵ میلیارد سال پیش شکل گرفته است. ویژگیٰ‌های فیزیکی و تاریخچه زمین‌شناسی و چگونگی گردش آن به مدت میلیون‌ها سال امکان بقای حیات را داده است.

۶. جاذبه در همه نقاط زمین یکسان نیست

از آنجا که زمین کره کامل نیست جرم آن هم پراکندگی همسان و یکنواختی ندارد و در نتیجه شدت میدان جاذبه در نقاط مختلف زمین با هم فرق دارد.

برای مثال وقتی از خط استوا به سوی قطب‌ها برویم میزان میدان جاذبه بیشتر می‌شود. هر‌چند این تفاوت با دریافت انسانی ناچیز و نامحسوس است.

۷. زمین سیاره شگفتی‌هاست

سیاره ما سرشار از تضاد‌های شدید است. گوناگونی مناطق زمین‌شناسی و ناحیه‌های آب‌و‌هوایی به معنای آن است که هر نقطه از زمین ویژگی‌های خاص خود را دارد.

چندین نقطه روی زمین به عنوان گرم‌ترین نقاط زمین مطرح شده‌اند (از جمله کویر لوت در ایران). اما گرم‌ترین نقطه‌ ثبت‌شده بر روی زمین در دره مرگ ایالات متحده آمریکا با دمای ثبت‌شده ۵۶٫۷ درجه سانتی‌گراد در تاریخ ۱۰ ژوئیه ۱۹۱۳ بوده است.

سردترین نقطه زمین هم منطقه جنوبگان است. در ایستگاه ووستوک در تاریخ ۳۱ ژوئن ۱۹۸۳ ابزار‌های اندازه‌گیری دمای ۸۹٫۲- درجه سانتی‌گراد را نشان دادند.

۸. عظیم‌ترین بوم‌سازگان یک‌پارچه زمین

دیواره بزرگ مرجانی که در ساحل استرالیا قرار دارد عظیم‌ترین سازواره تشکیل‌شده از موجودات زنده روی کره زمین است. تا حدی که تنها بوم‌سازگان قابل مشاهده از فضا است.

وسعت این صخره مرجانی بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر است و مسکن هزاران گونه از موجودات دریایی است. در سال ۱۹۸۱ این دیواره مرجانی به عنوان میراث جهانی یونسکو انتخاب شد.

۹. زمین تنها سیاره منظومه شمسی با صفحات زمین‌شناسی فعال

حرکت صفحات زمین‌شناسی به معنای آن است که سطح زمین به طور مداوم در حال تغییر و تبدیل است.

صفحات زمین‌شناسی در تشکیل کوه‌ها و فعالیت‌های زلزله‌خیزی و آتشفشان‌ها نقش دارند.

گردش و حرکت صفحات زمین با نوسازی مداوم کف اقیانوس‌ها نقش مهمی در تنظیم دمای زمین و کمک به بازیافت گاز‌های گلخانه‌ای مانند دی‌اکسید‌کربن می‌کند.

۱۰. زمین سپر حفاظتی دارد

میدان مغناطیسی زمین نقش سپر محافظتی را در برابر بمباران مدام ذرات پر‌انرژی خورشید ایفا می‌کند.

میدان مغناطیسی از هسته درونی زمین شروع می‌شود و تا مرز باد‌های خورشیدی می‌رسد.

میدان مغناطیسی به برخی جانوران در مسیر‌یابی و جهت‌یابی کمک می‌کند (هنگام استفاده از قطب‌نما به یاری ما هم می‌آید).

پایان پیام

منبع
بی‌بی‌سی
مشاهده بیشتر

احسان میرزائی

احسان میرزایی - کنش‌گر مستقل محیط زیست - حامی حقوق کودکان - داوطلب امداد در سیل و زلزله - کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه - کارشناس ارشد روابط‌عمومی - موسس مدرسه طبیعت طهران - مشاور فرهنگی محیط‌ زیستی - ایده‌پرداز کمپین‌های فرهنگی-محیط‌زیستی: کمپین سبزی نوروز، کمپین ایران پاک و... - اولین مروج تخصصی سبک زندگی سبز به زبان فارسی - #احسان_میرزائی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا