اخباراخبار فرهنگی و هنری

ردپای ژن ایرانی در سواحل شرقی آفریقا

طبق بررسی‌های ژنتیکی اجداد بسیاری از مردم ساحل شرقی آفریقا ایرانی‌اند. به عقیده‌ی محققان، احتمالا زنان آفریقایی با شاهزادگان یا بازرگانان ایرانی ازدواج کرده‌اند.

نیچر

مجله گیچ gich.ir به نقل از ایندیپندت: مطالعه‌ای روی دی‌ان‌ای مردم سواحیلی آفریقای شرقی نشان می‌دهد که این تمدن مرفه قرون‌وسطایی تا حد زیادی از زنان آفریقایی و مردان ایرانی پدید آمده است.

ردیابی ژن ایرانی در سواحل شرقی آفریقا

محققان به‌تازگی اعلام کردند دی‌ان‌ای ۸۰ نفر از پنج مکان در کنیا و تانزانیا در سال‌های ۱۲۵۰ تا ۱۸۰۰ پس از میلاد را بررسی کردند. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، بیش از نیمی از ورودی ژنتیکی در بسیاری از آن‌ها به اجداد زن از سواحل شرقی آفریقا مربوط می‌شود. در حالی که سهم قابل‌توجهی نیز از آسیا آمده که شامل حدود ۹۰ درصد مردان ایرانی و ۱۰ درصد از هند است.

این مطالعه که در نشریه علمی نیچر منتشر شد، نشان داد که بعد از حدود سال ۱۵۰۰ پس از میلاد، بخش عمده‌ای از سهم ژنتیک مردم آسیایی به مناطق شرق آفریقا منتقل شده است.

منطقه ساحلی شرق آفریقا تقریبا از موگادیشو، پایتخت سومالی در شمال تا جزیره کیلوا تانزانیا در جنوب امتداد دارد و بخش‌هایی از کنیا، مالاوی، مجمع‌الجزایر زنگبار و کومور در اقیانوس هند را هم شامل می‌شود.

مردم سواحیلی قرون وسطایی در دولت‌شهرهایی مانند مومباسا و زنگبار کالاهایی از داخل آفریقا از جمله عاج، طلا، آبنوس و چوب صندل و همچنین برده‌ها را به مقاصدی در سراسر اقیانوس هند صادر می‌کردند. آن‌ها همچنین از اولین پیروان اسلام در میان مردم صحرا بودند.

احتمال آزادی عمل زنان آفریقایی در انتخاب همسر ایرانی

استر بریل، ژنتیک‌شناس دانشگاه هاروارد و نویسنده اصلی این مقاله، درباره یافته‌های این بررسی علمی اعلام کرد: «درآمیختگی آفریقایی‌ــ‌آسیایی سوالاتی را در مورد پویایی‌های اجتماعی و نقش‌های جنسیتی ایجاد می‌کند. از یک طرف، می‌بینیم که مردان فارس با زنان آفریقایی ازدواج کرده‌اند. چنین اتفاقی‌ــ درصورت پیوند با زنان سطح پایین‌ترــ احتمال نابرابری‌های اجتماعی را برجسته می‌کند. از سوی دیگر، در مناطقی مانند بانتو این احتمال وجود دارد که زنان آفریقایی احتمالا در انتخاب همسر خود برای تشکیل خانواده استقلال بیشتری داشتند و شاید بتوان گفت ازدواج آن‌ها سودمند بوده است.»

ازدواج شاهزادگان و تجار ایرانی با زنان آفریقایی

به گفته محققان، ممکن است زنان آفریقایی و جوامع آن‌ها با شاهزادگان یا بازرگانان ایرانی پیوند ازدواج بسته و شبکه‌های تجاری بازرگانان آفریقایی و ایرانی را تقویت کرده‌ باشند.

این مطالعه نشان داد که مردم آفریقایی و آسیایی حدود یک هزار سال پس از میلاد مسیح، پیوندهای نژادی را آغاز کرده‌اند.

تشابه فرهنگی در پس صد‌ها سال داد و ستد با ایران

یافته‌های ژنتیکی جدید همچنین منعکس‌کننده ماهیت جهان‌وطنی مردم سواحیلی است. همان‌طور که زبان سواحیلی منشا آفریقایی دارد، دین غالب آن‌ها یعنی اسلام هم از خاورمیانه وارد شده‌. آشپزی آن منطقه تاثیرگرفته از هند و خاورمیانه است.

فرهنگ سواحیلی از قرن ۱۲ تا ۱۵ به اوج خود رسید و با ورود پرتغالی‌ها در قرن شانزدهم تضعیف شد.

شاهزاده‌ی ایرانی پایه‌گذار شهری در شرق آفریقا

استفانی وین جونز، یکی از نویسندگان این مقاله و استاد باستان‌شناسی آفریقا در دانشگاه یورک انگلستان:

«داده‌های ژنتیکی اطلاعات جدیدی را ارائه می‌دهد که فرضیات استعماری قبلی در مورد پیشرفت‌های مردم سواحیلی را که به خارجی‌ها نسبت داده می‌شد، به چالش می‌کشد. شواهد مربوط به اصل و نسب ایرانی و هندی لایه جدید شگفت‌انگیزی به تاریخ سواحل شرق آفریقا اضافه می‌کند.»

برخی از محققان در مورد ریشه سواحیلی اختلاف نظر دارند. اما تاریخ شفاهی مردم شرق آفریقا بیانگر ریشه‌های آفریقایی و آسیایی آن‌ها است. به عنوان مثال، یکی از متون مبتنی بر سنت شفاهی تاسیس منطقه کیلوا را به ورود یک شاهزاده ایرانی نسبت می‌دهد.

پایان پیام

منبع
ایندیپندت
مشاهده بیشتر

احسان میرزائی

احسان میرزایی - کنش‌گر مستقل محیط زیست - حامی حقوق کودکان - داوطلب امداد در سیل و زلزله - کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه - کارشناس ارشد روابط‌عمومی - موسس مدرسه طبیعت طهران - مشاور فرهنگی محیط‌ زیستی - ایده‌پرداز کمپین‌های فرهنگی-محیط‌زیستی: کمپین سبزی نوروز، کمپین ایران پاک و... - اولین مروج تخصصی سبک زندگی سبز به زبان فارسی - #احسان_میرزائی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا