مجله گیچ احسان میرزائی: باشگاه کسب و کار گیچ این بار به سراغ نان رفته است. ایرانیان نان خورترین مردم هستند. اما آیا این ویژگی و رکورد جهانی به معنای مهارت و توانایی ما در پخت و مصرف نان سلامت است.
هرچند تولید برخی محصولات در برخی کشورها، به دلیل مصرف زیاد و استقبال مردم آن کشورها، به برند جهانی تبدیل شده. اما گویا این بار کسب رکورد جهانی در مصرف نان، بیانگر مهارت و توانمندی خاصی در ایران نیست!
تا جایی که به دنبال رکورد اول، رکود دار اسراف نان در جهان هم هستیم…! این وضعیت بیانگر یک ناهنجاری جدی در فرهنگ غذایی مردم ایران است.
به طور کل غلات دارای مواد مغذی هستند. این دانهها تأمین کننده قسمت عمده انرژی، پروتئین، مواد معدنی، ریز مغذیها و ویتامین های گروه B هستند.
درسبوس (پوسته خارجی دانه گندم)، مواد بسیار مفیدی مانند املاح، فیبرهای رژیمی، ویتأمینها و اسیدهای آمینه وجود دارد. البته برخی ترکیبات مانند “اسید فیتیک” هم در سبوس وجود دارد.
اسید فیتیک جاذب املاح مفید و مورد نیاز بدن است. در رشته پستهای نان خانگی، با شگرد شکستن ساختار آن آشنا خواهیم شد.
مصرف فیبرهای رژیمی غلات به منظور کاهش خطر بیماری های کرونیک مانند دیابت، بیماری های قلبی-عروقی، چاقی و سرطان های خاص توصیه شده است.
افزودن سبوس به آرد به دلیل دارا بودن ترکیبات مفید ذکر شده ضروری است. اما فرآوری خمیر به منظور کاهش مضرات آن الزامی است.
در این گفت و گو با راضیه فریدی، کار آفرین حوزه نان و شیرینی سلامت، با ویژگیهای آرد، آشنا میشویم.
- پیشنهاد ویژه:
- آموزش پخت نان بربری خانگی
- آموزش پخت نان تافتون خانگی
- راهکارهای جلوگیری از اسراف نان
- اهمیت تخمیر و عمل آوردن خمیر
- انواع آرد و ویژگی آرد کامل
نان حلال برای خانه، نان سلامت برای مردم
باشگاه کسب و کار گیچ: برای آشنایی با نان کامل، با خانم راضیه فریدی کارآفرین حوزه نان سلامت، صحبت کردیم. خانم فریدی مدیر یک واحد نان و شیرینی کامل و سالم در شهر زرقان شیراز هستند.
لطفا خودتون رو برای مخاطبین مجله گیچ معرفی کنید؟
راضیه فریدی هستم، متولد اسفند ۱۳۶۰و فوق دیپلم حسابداری دارم… ولی به دلیل علاقه ای که به بحث “تغذیه سالم” داشتم شغل اصلیم رو رها کردم.
سعی کردم روی بیشترین نیاز مردم کار کنم و اون رو سالم سازی کنم. در حال حاضر در زمینه تولید نان کامل ترکیبی گندم و جو بیشترین فعالیت رو دارم.
روی شیرینیهای سلامت کار میکنم. سعی کردم با حذف آرد سفید، شکر سفید و روغن ناسالم نان ها و شیرینی های سالم تولید کنم. محصولاتمون رو با اسم “سلامت” عرضه میکنم. به عنوان مثال نان میان وعده سلامت.
در زمینه بستنی گیاهی هم فعالیت داشتم؛ با افتخار میتونم بگم، اولین تولید کننده بستنی سنتی گیاهی در ایران بودیم.
البته مورد بی مهری واقع شد و موقتا متوقف شد. ولی در فصول گرم به میزان مشخصی بستنی سویا یا بستنی جو تولید و به مشتریان عرضه میشه.
آیا در کسب و کار خودتون مسائل محیط زیستی رو هم مد نظر داشتید، چه کار کردید؟
بله، نوع کار ما طوریه که مجبوریم برای بسته بندی نان از کیسه های پلاستیکی استفاده کنیم. که متاسفانه مشکلات زیادی رو برای محیط زیست به وجود میاره.
استفاده از کیسههای پارچهای راهکار ما بود. سعی کردیم به کمک زنان خانه دار و البته نیازمند، کیف های پارچهای تولید کنیم.
به این صورت که هر مشتری به ازای ۴ کیلو نان به دو کیف احتیاج داشت. یک کیف دست خود مشتری و یک کیف دست ما و به این شکل کیف ها همواره در رفت و آمد بودند.
سرمایه اولیه برای راهاندازی نانوایی به سبک شما چقدره؟
خانمهای نانوای بزرگترین سرمایه کار ما هستن. به دلیل مهارت بالایی که در خمیر گیری، پهن کردن و پخت نان با آرد کامل گندم و جو دارند.
به دلیل حذف آرد سفید و استفاده از آرد کامل گندم و جو، کارت دشوارتر میشه…
بدون در نظر گرفتن هزینه مکان؛ مکان تقریبا به ۳ میلیون سرمایه ثابت و حدود ۴ میلیون سرمایه در گردش نیاز هست.
فضای مورد نیاز برای کسب و کار شما چند متر باید باشه؟
برای راه اندازی یک واحد نانوایی به سبک سنتی؛ حداقل فضا باید ۲۰ متر باشه…
بازگشت سرمایه چقدر طول میکشه؟
بازگشت سرمایه با توجه به بازاریابی تعیین میشه؛ به اعتقاد من نان باید سریع و بدون واسطه به دست مصرف کننده برسه، چون:
۱. بیشتر تمایل دارم بتونم نظر مشتریان رو مستقیما بگیرم؛ این برای بالا بردن کیفیت کار موثر هست.
۲. وجود واسطه در افزایش قیمت محصول تاثیر داره؛ چون نان کامل و سالم نیاز همه هست. باید هزینهها رو کاهش بدیم.
در نتیجه میتونم بگم بازگشت سرمایه در کار ما ارتباط مستقیمی با بازاریابیمون داره.
لطفا از مسائل و مشکلات کار هم برامون بگید…
گاهی مسائلی در پخت به وجود میاد؛ اما عمده مسائل رو در سه بخش میگم:
۱. خریداری گندم مرغوب با قیمت مناسب و آسیاب کردن؛ مهمترین مسئله ما است.
۲. توزیع و پخش نان؛ فعلا در شیراز مرکز فروش ثابت نداریم. رساندن نان به دست مشتری مسائل خاص خودش رو داره.
۳. ناپایداری در بازار، افزایش ناگهانی قیمت مواد اولیه و هزینه انتقال. این مسائل اجازه همکاری گسترده با برخی افراد که درخواست همکاری میدهند را نمیده.
ساختار گندم و ویژگیهای آن
امروزه ارزش و اهمیت نان بین مردم کم شده. همینطور توجه به کیفیت و سلامت نان نیز کاهش پیدا کرده.
به معنای دیگر هرچه که نانواییها به عنوان نان پخت میکنند، ما میخوریم و بخش زیادی از آن را دور میریزیم!
همینطور به دلیل ناآگاهی و عدم مطالبه، اتحادیه و دستگاه دولتی مربوطه نیز بهبود کیفیت و سلامت نان، کاری نمیکنند.
خانم فریدی، چطور میتونیم نان سالم رو بشناسیم؟
فریدی: برای شناخت نان سالم، ابتدا باید گندم را بشناسیم، گندم شامل سه قسمت اصلی هست:
۱-پوسته یا همون سبوس
۲-مغز گندم
۳-جنین یا همون جوانه گندم
سبوس و جنین گندم شامل انواع ویتامین های گروه B,E هستند. آهن، فولیک اسید، کلسیم منیزیم، روی و… هست و ارزش بسیار زیادی داره.
مغز گندم بیشتر شامل مواد قندی و نشاستهای هست. ما در پخت نان سالم همواره باید این سه مورد رو در کنار هم داشته باشیم.
پس وقتی کسی به دنبال نان سالم است، باید از “نوع آرد” استفاده شده، مطمئن بشه؟
فریدی: بله، بهترین آرد برای پخت نان آردی هست که مجموع سبوس، مغز و جوانه گندم رو دارا باشه. به چنین آردی، “آرد کامل گندم” گفته میشه. بهترین و تنها گزینه ما برای تهیه نان سالم.