آموزش کاشت و پرورش سیب زمینی در گلدان
مجله گیچ gich.ir زینت هاشمی: سیب زمینی یکی از خوراکیهای محبوب در جهان است. برای کشاورزی خانگی و پرورش سیب زمینی مهم نیست که کجا ساکن هستید یا چقدر فضا دارید. گمان نکنید چون قراره سیب زمینی بکاریم باید حتما خونه ویلایی و حیاط دار داشته باشیم. حتی اگه فقط بالکن، پاسیو یا روی بام خانه فضای مناسبی داریم، میتوانیم طعم متفاوت سیب زمینی ارگانیک رو تجربه کنیم.
اما قبل از هرچیز خوبه که بدونیم طبق آمارها به طور میانگین ۸۰۰ لیر آب شیرین در مزرعه برای تولید یک کیلو سیب زمینی مصرف میشود، اما ما در خونه میتونیم با استفادهی مجدد از آب خاکستری که آب حاصل از آبکشی سبزی، میوه و… بدون مواد شوینده، چربی و آلودگی است، یک اقدام جدی در راستای بازچرخانی آب در خانه و تحقق سبک زندگی سبز انجام بدیم.
کشاورزی خانگی و پرورش سیب زمینی در خانه
لوازم و شرایط کاشت، داشت و برداشت سیب زمین در خونه:
- گلدون با زهکشی مناسب
- فضای کافی
- خاک مخلوط مقوی
- سیب زمینی جوانه زده
- دستکش
- نور مستقیم
- بیلچه
- فصل گرم…
کشاورزی خانگی را با سیب زمینی شروع کنیم.
- از بذر سیب زمینی یا سیب زمینی که جوانه زده و قابل مصرف نیست استفاده میکنیم، میتونید به سیب زمینی فرصت بدید تا جوانه بزنه و از اون استفاده کنید. در این صورت از سیب زمینی سالمی که ریشه نزده و له نشده باید استفاده کنید.
- برای جوانه زدن، سیب زمینی رو در یک جای خشک، خنک و تاریک بگذارید تا غدههای جوانه روی آن ظاهر بشن.
- هر روز یه سری بهشون بزنید ببینید در چه وضعیتی هستند. ایدهال اینه که دو سه تا جوانه روی سیب زمینی باشه، اما اگه بیشتر بود همون دو سه عدد برای کاشت انتخاب و بقیه حذف میشوند.
- توجه داشته باشید که تعداد زیاد جوانه روی یک پایه سیب زمینی باعث تراکم بوته و غدههای زیر خاک و کوچک شدن محصول میشه.
- اما سیب زمینیهای درشتی که چندتا جوانه داره رو نصف میکنیم (حداقل دو جوانه رو هر قطعه) تا تعداد بیشتری گیاه ازش دربیاد. قبل از کاشت مدتی بگذارید تا سطح بریده شدهی سیب زمینی خشک شود.
- یک گلدون انتخاب کنید که حداقل حجم ده لیتر و عمق ۶۰ سانت و زهکش خوب داشته باشه، سطل زباله، سطل چسب سنگ و… از جمله گزینههای خوب برای این کار میتونه باشه اما استعدادتون برای تعریف کاربری جدید از اشیا رو اینجا هم میتونید محک بزنید.
- خاک گلدون مناسب کاشت سیب زمینی باید گرم باشه، برای نمونه در کشور هند که دمای هوا گرم و مرطوبه این کار رو تو هر فصلی انجام میدهند، اما در ایران با توجه به چهار فصل بودن و میزان گرمای زمین در برخی نواحی از اواسط اسفند تا فروردین شروع به کاشت سیبزمینی در مزرعه میکنند. پس برای کاشت سیبزمینی در گلدون باید مراقب باشیم که سرما باعث خرابی محصول نشود.
- حدود ۱۰ الی ۱۵ سانت خاک گرم و مرطوب تو گلدون بریزید و بعد قطعه های سیب زمینی رو طوری که جوانهها رو به بالا باشند قرار دهید و مجدد ۱۰ الی ۱۲ سانتی خاک مقوی و غنی ارگانیک روی آن بریزید.
برای بهبود کیفیت محصول باید تعداد جوانهای که در هر گدون میکارید رو مدیریت کنید. شاید برای هر گلدون یک تکه سیب زمینی با ۳ جوانه کافی باشد.
- یه جای پر نور اما خنک پیدا کنید و گلدون رو اونجا بذارید. برای تقویت خاک میتونید کمپوستهای خونگی تون رو با خاک مخلوط کنید. رطوبت خاک باید یکنواخت باشه و هیچ وقت خاک خشک نشه و زهکشی کف گلدون مناسب باشه تا جوانهها خوب رشد کنند.
- از عهدهاش بر میآیید؛ پس همین که قد گیاه به ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر رسید برای اینکه تعداد سیب زمینیها بیشتر و طعم بهتری هم داشته باشه هر دو سه هفته یکبار پای بوتهها خاک و کمپوست مقوی بریزید تا اینکه گلدون تا فاصله پنج سانت از لبه از خاک پر شده باشه.
- برای اینکه گیاه آفت و بیماری نگیره از غرقاب کردن پرهیز کنید اگر هم مبتلا شد سعی کنید با تقویت خاک و روشهای طبیعی از بوتهها پرستاری کنید.
در کشاورزی خانگی مثل هر هدفی که تو زندگی دنبال می کنید و از هر قدمی که برمیدارید تا بهش نزدیک بشید باید لذت ببرید تا نوبت به برداشت محصول برسه. محصول اصلی زیر خاک است و ما آن را نمیبینیم، اما وقتی بوتههای سیب زمینی شکوفه دادند و برگهاشون رو به زرد و خشکی رفتند، دیگه وقتشه که خاک گلدون رو برگردونید و سیب زمینیهایی که حاصل دسترنج خودتونه برداشت کنید.
نکته: در نظر داشته باشید که سیب زمینی هم مانند دیگر گیاهان گونههای مختلفی دارد، مانند زودرس، دیررس و اصلی که فضای کشت و مدت زمان انتظار برای رسیدن به محصول نهایی در هریک تفاوت دارد. چیزی بین ۱۶ تا ۲۰ هفته که بخش اعظم آن در تابستان و سپس بهار و پایز است.
پایان