کاهش تولید زباله در آفرود
گیچ، مجله gich.ir احسان میرزائی: دهمین همایش و دومین دورهمی یلدای کویری ماجراجویان چهارشنبه ۲۸ آذر در پژوهشکدهی فرهنگ و هنر برگزار شد. پیشکسوتان حوزهی بیابانگردی و کویرنوردی با خودرو دو دیفرانیسل، موتور و شتر در این همایش از خاطرات و تجربیات خود گفتند.
بیشتر بخوانیم: گردشگری و تحول دیجیتال ۲۰۱۸
راهکارهای کاهش تولید زباله در آفرود
مهرداد قزوینیان پیشکسوت بیابانگردی و کویرنوردی، در صحبتهای خود ضمن تاکید بر اهمیت وجود حیات در بیابانها به بیان تجربیات کاهش و مدیریت زباله در آفرود میپردازد.
زباله ساده، دردسر بزرگ در آفرود
قزوینیان که برای ساخت مستند سون هدین* با نشنال جئوگرافی همکاری کرده میگوید:
بیشتر دوستان فکر میکردند که خیلی از جاها مثل کویر لوت و کویر مرکزی فاقد حیات باشه. درحالی که اینطور نیست، ما در این دو منطقه حیات وحش جالبی داریم که هنور کسی روی آنها کار نکرده…
بیشتر بخوانیم: آلودگیهای فردی در طبیعتگردی
خیلیها ساده به زباله نگاه میکنند، اما واقعا وقتی شما مدت طولانی تو کویر باشی این زباله خودش یه دردسر بزرگیه.
و همین باعث میشه که خیلیها مثلا به فکرشون بزنه حالا یواشکی بندازیمش یه طرف یا دفنش کنیم؛ یا اصلا نبریمش، ولش کنیم تو بیابون… که یه معضله…
بیشتر بخوانیم: اصول طبیعتگردی
در بچگی برداشتن آشغال از زمین رو بد میدونستیم
مهرداد قزوینیان: البته خوشبختانه دوستانی که کویرنورد (آفرود) حرفهای هستند، واقعا دقت میکنند. منتها این چیزیه که باید از بچگی به ما یاد میدادن که به ما یاد ندادن.
مثلا ما تو مدرسه برداشتن آشغال از رو زمین رو یک کار بد میدونستیم؛ وقتی بچه میخواست آشغال جمع کنه خانواده میگفت:
… آشغال دست نزن آشغال کثیفه، در صورتی که اون چیزیه که خودمون ساختیمش…
و این باعث شده که همینجور به ما هم برسه، ما یه وقتی که مثلا بیابون میرفتیم و دوستانی که سیگار میکشیدند، فیلتر سیگار رو پرت میکردند.
یا بطری آب و ظرف یکبار مصرف داشتند و ولش میکردند تو بیابون خب یه چیز عادی بود، ولی یواش یواش دیدیم که نمیشه.
آفریقاییها یه ضربالمثل دارن که میگه: “کویرها هیچوقت هیچ چیز رو فراموش نمیکنن”
یعنی شما تو کویر هرچیزی که بندازی و دفن کنی، دو سال بعد میبینی از زیر ماسه آمده بیرون.
بیشتر بخوانیم: نیما آذری، تفاوت طبیعتگردی و اکوتوریسم
بیشتر بخوانیم: توصیههای سازمان جهانی گردشگری
تفکیک زباله در آفرود و مخزن آب ۲۰ لیتری
قزوینیان: زباله واقعا چیز مهمیه، کاری که من شخصا انجام میدهم ابتدا تفکیک این زباله هاست، اگر زمان طولانی در سفر باشی زبالههای غذایی بو میگیره، پس دفنش میکنیم؛
همه ظرفهای آب ما ۲۰ لیتری هست، یعنی سعی میکنیم که ظروف یکبار مصرف آب رو با خودمون تو کویر نبریم. چون اینها رو دوباره باید برشون گردونی بیرون، اون ۲۰ لیتری وقتی تموم میشه میبندیمش روی سقف ماشین و میاریمش بیرون.
بقیه ظروفی که ما داریم، مثل قوطی کنسروها رو لهشون میکنیم و بعدم بسته بندی خوب میکنیم و روی سقف میبندیم و میاریمش بیرون.
این یه کاریه و هرچه بیشتر تو سفر هستیم این معضل بزرگتر و بزرگتر میشه و یک مشکل اساسی دیگهای که داریم: ما ایرانیها آشغال زیاد درست میکنیم.
بیشتر بخوانیم: آثار مخرب گردشگری غیر مسئولانه
مثلا من با ده نفر طی یک سفر ده روزه که توی لوت داریم، وقتی نگاه میکنم میبینم که ۵ تا کیسه زبالهی بزرگ تولید کردیم. تازه ما اینجا تو کویر همهی منابعمون محدوده اینقدر زباله درست کردیم تو شهر چقدر میشه؟!
اون چیزاهایی که ما توی شهر میخریم همش زباله ساز هستن، معمولا ما سعی میکنیم وقتی برنج و آرد میبریم توی ظرفهایی ببریم که چندین بار میتونیم ازش استفاده کنیم، اینها رو مدیریت میکنیم چون مدیریت میخواد.
* (Sven Anders Hedinجغرافیدان، مکاننگار، عکاس، کاوشگر و سفرنامه نویس سوئدی، ۱۸۶۵ – ۱۹۵۲)
پایان
سلام.خواستم بابت وبسایت خوبتون ازتون تشکر کنم