آموزش‌ های کاربردیخانه سبزسبک زندگی سبزکمپوست خانگی

ایده‌هایی برای تولید کمپوست در خانه

یک گام از سبک زندگی سبز

مجله گیچ gich.ir احسان میرزائی: سرانه‌ی تولید پسماند در شهر تهران به ازای هر نفر ۸۰۰ تا ۹۰۰ گرم است،‌ چیزی معادل هشت تا ۹ هزار تن در روز؛ جمع‌آوری این میزان از زباله در پایتخت ۸۰۰ میلیارد تومان هزینه در بر دارد! در حالی که سرانه‌ی تولید زباله در جهان ۴۵۰ تا ۵۰۰ گرم است.

کاهش سرانه‌ی پسماند با بازیافت پسماند تر خانگی

احسان میرزائی: برای کاهش خروجی پسماند از هر خانه راه‌ها و روش‌های مختلفی وجود دارد؛ برای نمونه خانواده چهار نفره‌ی من از سال ۱۳۹۲ تمام پسماند تر تولید شده در خانه را به طور مستمر جمع آوری و در باغچه‌ی داخل حیاط دفن کرده است.

اوایل به نظر کار سختی می‌آمد اما در ادامه این کار به یک عادت با ارزش و مقدس تبدیل شد،‌ طوری که ترک آن دیگر ممکن نیست.

از خودمان شروع کنیم تا پسماند صفر باشیم؛

مجله گیچ gich.ir: اگر بخواهیم پسماند یا زباله‌ی فردی خود را در زندگی روزمره تا حد امکان به صفر برسانیم موارد زیادی را باید رعایت کنیم.

برای نمونه هنگام خرید به کیسه‌های پلاستیکی نه بگوییم و سعی کنیم با کیسه پارچه‌ای دائمی خرید کنیم، لیوان پایدار داشته باشیم و به ظروف یک‌بار مصرف از هر جنسی نه بگوییم.

خرید اجناس دارای بسته‌بندی از هر جنسی را کنار بگذاریم و فله‌ای خرید کنیم،‌گوشت، مرغ و ماهی را در ظرف‌های شخصی خود بخریم.

سپس پسماند تر را از خشک جدا کرده و پسماند خشک را در دسته‌های پلاستیکی، کاغذی،‌ فلزی و شیشه‌ای از هم تفکیک کنیم و پسماند خشک را به مراکز جمع آوری و بازیافت تحویل دهیم.

کمپوست چیست؟

پوسال یا کمپوست پسماندهای آلی تجزیه‌شده و نسبتاً پایدار حاصل فرایند پوسش هستند.

پوسش یا کمپوست کردن عمل پوساندن و تجزیه بقایای گیاهی است که تحت شرایط خاص و روش‌های گوناگون انجام می‌شود. این عمل شاید کهن‌ترین روش بازیافت باشد.

مواد آلی موجود در توده مصرفی برای کمپوست از ضایعات کشاورزی، مواد خوراکی و زباله‌هایی است که از راه تجزیه هوازی و بی‌هوازی به خاک سیاه و سفید غنی تبدیل می‌شوند که به عنوان کود در کشاورزی مصرف می‌شود.

فرایند کمپوست بسیار ساده است و به‌دست پیوان سبک زندگی سبز در خانه‌ی خود، کشاورزان در زمین‌های شان و به شکل صنعتی نیز انجام می‌شود. کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکرورگانیسم‌هایی است که توانایی شکستن مولکول‌های درشت مواد آلی را دارا هستند.

این کود که از پسماندهای کشاورزی، خانگی و خوراکی تولید می‌شود یکی از عالی‌ترین کودها برای مصارف کشاورزی به‌شمار می‌رود و تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان بهره‌گیری از این کود را دارند.

منیزیوم و فسفات موجود در این کود سبب آبرفتی شدن خاک‌های کشاورزی و جذب سریع‌تر مواد مغذی درون خاک می‌شود.

کمپوست، خاک بسیار غنی و مورد استفاده است که در مکان‌هایی همچون در باغ‌ها، محوطه سازی، باغداری، و کشاورزی به عنوان کود بکار می‌روند.

کمپوست به عنوان یک آفت کش طبیعی برای خاک به حساب می‌آید، در خاک پوسال اکوسیستم‌ها برای کنترل فرسایش، زمین و جریان بهسازی خاک، ساخت و ساز تالاب، و به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید است.

اما پسماند تر را به روش‌های مختلفی می‌توان به کمپوست تبدیل کرد:

یک: دفن پسماند تر در باغچه؛

بهتر است برای سرعت بخشیدن به فرآیند تولید کمپوست، پسماند تر را تا حد امکان خرد کنیم، سپس گودالی به عمق ۲۰ تا ۵۰ سانتی‌متر حفر کنیم.

پسماند را با مقداری برگ و گیاهان خشک و پوسیده مخلوط کنیم و داخل گودال بریزیم یا با خاک مخلوط کنیم و روی آن را با مقداری برگ یا یک لایه روزنامه بپوشانیم.

شاید این روش در مناطق مختلف که آب و هوای یک‌سانی ندارد، متفاوت باشد.

دو: ورمی کمپوست؛

یک راه بدون بو و تمیز تولید کمپوست استفاده از کرم‌های خاکی ویژه‌ای است که منبع درآمد خوبی هم هستند. آموزش کامل تولید ورمی کمپوست را در آدرس زیر قرار دادیم:

کلیک کنید: آموزش تولید ورمی کمپوست

سه: مشارکت جویی از دوستان همسایگان؛

اگر باغچه ندارید با همسایه یا دوستان محیط‌زیستی که نزدیک هستند هماهنگ کنید تا پسماند تر را در باغچه ایشان دفن کنید. این کار به نفع آنان است.

چهار: خوراک دام و طیور؛‌

در برخی شهر‌ها و روستاها همچنان بز، گوسفند، گاو، مرغ و خروس نگهداری می‌شود، پس می‌توانید پسماند تر را به شیوه‌ای بهداشتی و تمیز جمع کنید و برای خوراک حیوانات اهلی مصرف کنید.

احسان میرزائی: مادر بزرگ من سال‌ها پیش سطلی مختص پسماند تر در خانه قرار داده بود که هر روز عصر آن پسماند را با کاه مخلوط می‌کرد و برای گاو و گوسفندها می‌ریخت.

پنج: سطل و گلدان کمپوست؛

اگر انجام ۴مورد بالا برای شما مقدور نبود به راحتی می‌توانید حتی در آپارتمان خود به کمک پودر میکروپاور پسماند تر را در یک جعبه، سطل یا گلدان بزرگ به کمپوست تبدیل کنید. این روش تولید بو و مگس نمی‌کند. (گویا مدتی است شرکت تولید کننده‌ این ماده را تولید نمی‌کند.)

در روش گلدانی یا سطلی به دلیل ثابت بودن مخزن همواره باید مخلوط پسماند به همراه خاک اره، خرده کاغذ یا برگ خشک شده‌ی درختان با هم مخلوط و زیر و رو شود. در این روش چون کرم و میکرو ارگانیسم‌های خاک در مخزن وجود ندارد احتمالا سرعت پوسش و تولید پوسال کم می‌شود، اما شما می‌توانید همواره مقداری پوسال آماده را به مخلوط پسماند تر و خشک گیاهی خود اضافه کنید.

شش:بشکه کمپوست؛

استفاده از بشکه‌های گالوانیزه و پلاستیکی همانند تصویر بالا برای تبدیل پسماند تر به کمپوست.

در این روش یک بشکه مناسب را به صورت افقی روی چهار پایه سوار می‌کنیم و یک در برای آن تعبیه می‌شود.

نباید فراموش کنید که به همراه پسماند تر حتما باید مقادیری کمپوست آماده، خرده‌های چوب و برگ اضافه کنید تا شیرابه تولید نشود.

هفت: کمپوستر برقی؛

انواع دستگاه‌ کمپوستر برقی توسط کارخانه‌های مختلف در جهان عرضه شده که تعداد محدودی از آن در ایران موجود است. این دستگاه در ابعاد و ظرفیت‌های مختلف ساخته شده و به راحتی در فضای داخل آشپزخانه قرار می‌گیرد.

مزایای بازیافت پسماند تر

  • پولی که برای پوست میوه و پسماند سبزی داده شده به کمپوست تبدیل می‌شود.
  • خاک باغچه حاصلخیز شده و چون لازم نیست کود خریداری کنیم، پول‌مان پس‌انداز می‌شود.
  • در تولید کمتر پسماند شهری کمک بزرگی کرده‌ایم.
  • از تولید و جمع شدن شیرابه در مخازن زباله و بوی بد آن جلو گیری کردیم و هزینه‌های جمع آوری زباله‌های شهری به شدت کاهش پیدا می‌کند.
  • آرامش خاطر و وجدان راحت داریم.
  • قدرت جذب و حفظ آب در خاک باغچه بیشتر می‌شود.
  • فقط کمی مسئولیت پذیری و وقت می‌خواهد و کم کم به این کار عادت می‌کنیم، مثل آشغال نریختن روی زمین.
  • در صورتی که این کار عمومی شود آب‌های زیر زمینی به واسطه معادن دپوی پسماند شهری کمتر به شیرابه سمی آلوده می‌شوند.
  • رطوبت یا آب پسماند تر به خاک بر می‌گردد.

و…

#احسان_میرزائی
#دوشنبه – ۷ – #اردیبهشت -۱۳۹۴
ساعت: ۲۲:۰۵

ویرایش دوم: سه شنبه – ۱۲ – آبان – ۱۳۹۴
ساعت: ۱۰ دقیقه بامداد

ویرایش سوم: یکشنبه – ۹ – آبان – ۱۳۹۵

ساعت: ۱۸:۴۶

ویرایش چهارم: یک‌شنبه – ۱۴ – بهمن – ۱۳۹۷

ساعت ۱۵:۵۵

ویرایش پنجم: یکشنبه – ۹ – تیر – ۱۳۹۸

ساعت: ۱۲:۱۰

ویرایش ششم: یکشنبه – ۱۴ – مهر – ۱۳۹۸

ساعت: ۱۰:۳۵

ترک عادت های غلط و قبول مسئولیت‌های فراموش شده، زمین را نجات می‌دهد…

مشاهده بیشتر

احسان میرزائی

احسان میرزایی - کنش‌گر مستقل محیط زیست - حامی حقوق کودکان - داوطلب امداد در سیل و زلزله - کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه - کارشناس ارشد روابط‌عمومی - موسس مدرسه طبیعت طهران - مشاور فرهنگی محیط‌ زیستی - ایده‌پرداز کمپین‌های فرهنگی-محیط‌زیستی: کمپین سبزی نوروز، کمپین ایران پاک و... - اولین مروج تخصصی سبک زندگی سبز به زبان فارسی - #احسان_میرزائی

نوشته های مشابه

۸ دیدگاه

  1. بازتاب: - گیچ
  2. خیلی هم عالی
    من مدتهاست زباله های بازیافتی رو جدا میکنم اما نمیدونستم با زباله های تر هم میشه این کارو کرد
    بسیار بسیار ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا