جامعه سبزسبک زندگی سبز

پیشنهاد‌هایی برای سحری و افطاری بدون یکبار مصرف

رمضان به سبک زندگی سبز

 

مجله گیچ gich.ir احسان میرزائی: طی دهه‌های گذشته ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی، گیاهی و فلزی جایگاه خاص و ویژه‌ای میان شهروندان پیدا کرده‌اند، در ابتدا راحتی کار بیشتر ملاک بود و اما در ادامه این رویه به “کلاس” یا “مد” مبدل شد و تولید‌کنندگان خلاق نیز به کمک فن‌آوری‌های جدید طرح‌های و نقش‌های زیبایی روی یک یک‌بار مصرف‌ها چاپ کردند و امروز ظروف یک‌بار مصرف مناسبتی هم داریم.

 

[icon size=”16″ icon_bg_color=”#” icon_bg_colorh=”#” icon_bd_color=”#” icon_bd_colorh=”#” square_radius=”0″ type=”vector” icon_color=”#” icon_color_hover=”#” icon=”momizat-icon-link”] ابهام در ردپای اکولوژیک ظروف یک‌بار مصرف

 

شاید تولید کننده و فروشنده‌ی چنین اجناسی به منظور کسب منافع مالی بیشتر جنبه‌های راحتی، زیبایی و حتی گاهی بهداشتی این ظروف را برجسته کنند، اما کم‌بود آگاهی و روحیه‌ی جست‌و‌جوگر میان برخی شهروندان نیز به پایداری این صنعت پر سود و مخرب دامن زده است.

 

[icon size=”16″ icon_bg_color=”#” icon_bg_colorh=”#” icon_bd_color=”#” icon_bd_colorh=”#” square_radius=”0″ type=”vector” icon_color=”#” icon_color_hover=”#” icon=”momizat-icon-link”] رابطه‌ی ظروف یک‌بار مصرف و حقوق شهروندی

 

فرد روزه داری را تصور کنید که دست‌کم ۱۶ ساعت چیزی نخورده و برای افطار به جایی دعوت شده است، او در رستوران یا خانه‌ی میزبان کنار سفره‌ای یک‌بار مصرف نشسته و افطار خود را با آب جوشی که در لیوان پلاستیکی، ولرم شده است باز می‌کند.

با قاشق پلاستیکی در کاسه‌ی پلاستیکی یا گیاهی آش می‌خورد و با قاشق چای‌خوری یک‌بار‌مصرف در لیوان چای شکر ریخته و هم می‌زند. نان را از بسته‌بندی پلاستیکی خارج کرده و پنیر که در ظرف پلاستیکی درست شده است را با کارد پلاستیکی برش داده و روی نان می‌گذارد.

خلاصه وی طی چند دقیقه معجونی بیماری‌زا را نوش جان می‌کند و میزبان خوشحال است که به روزه داران افطار داده و کلی ثواب کرده است.

 

ماه مبارک رمضان فرصتی است تا در گیر و دار روزمرگی‌ها درک دوباره‌ای از گرسنگی، تشنگی و زمان پیدا کنیم؛ فرصتی که به ما یادآور می‌شود: نعمت‌های الهی (نان، برنج، گوشت و…) کالا نیستند، که هر لحظه نیاز داشتیم آن را از بقالی خریداری کنیم یا بگوییم چون پولش را دیدیم هنگامی که اضافه آمد بدون توجه آن را دور بریزیم!

حتی نباید غذا و نان را به بهانه‌ی آن‌که خوراک پرندگان و حیوانات می‌شود ته بشقاب باقی بگذاریم یا بگذاریم که بماند و ناخوردنی شود.

ماه رمضان فرصتی است تا به تمام دانه‌های گندم و برنج، قطره‌های آب و نفتی که هدر دادیم فکر کنیم؛ فرصتی تا در برخی عادت‌ها و رفتار‌های مخرب خودمان که با سبک زندگی سبز همسو نیستند، تجدید نظر کنیم.

حتی برخی از افراد سیگاری ماه رمضان را فرصتی برای ترک سیگار می‌دانند، پس چه خوب است در این ماه توجه و تمرکز بیشتری بر شیوه زندگی و نحوه تعامل خود با جهان هستی داشته باشیم.

 

اما چطور رمضان را به سبک زندگی سبز برگزار کنیم؟

 

۱. در تعداد میهمانان تجدید نظر شود؛ هرچه تعداد کمتر باشد آمادگی میزبانی با ظروف پایدار بیشتر می‌شود.

۲. یک نوع خوراک تهیه و تدارک دیده شود، ماه رمضان فرصتی است تا انسان به اصل سادگی و بی آلایشی برسد، پهن کردن سفره‌های رنگارنگ کار را برای میهمان و میزبان‌های بعدی سخت و سخت‌تر می‌کند.

۳. پهن کردن سفره‌ی افطاری ساده و با تنوع کم به کاهش ردپای کربن شما و مخصوصا دور ریز غذا بسیار کمک می‌کند.

۴. استفاده از ظروف و سفره‌های پایدار و دائمی نقش مهمی در کاهش پسماند در خانه‌ شما دارد؛ پیش‌تر در مورد راهکار‌های کاهش مصرف کیسه‌ی پلاستیکی گفته بودیم.

۵. با میهمانان و دوستان خود در خصوص رمضان به سبک زندگی سبز گفت‌وگو کنید، این فرصتی است تا با ساده گرفتن میهمانی‌ها زمان بیشتری را به معاشرت بپردازید.

۶. نه به ظروف یک‌بار مصرف؛ اگر یک سبزگرای حقیقی هستید در میهمانی‌ها لیوان و ظروف مورد نیاز خود را همراه داشته باشید و در صورت وجود ظروف یک‌بار مصرف، با افتخار از ظروف خود استفاده کنید، طوری که دیگران متوجه‌ی رفتار سبز شما بشوند. حتی در خوردن غذا اعتدال را رعایت کنید. این یک ویژگی مهم کنش‌گر محیط‌‌زیست هم است.

۷. طرح مباحثی مانند ردپای آب برنج، گندم و بررسی میزان آب مصرف شده برای تولید خوراک‌های داخل سفره می‌تواند برای دیگران جالب و حتی تلنگری برای ایشان باشد.

۸. از آیه‌های قرآن و احادیث استفاده کنید، آن‌جا که به مصرف بهینه و درست اشاره می‌کند. برخی مخاطبان با چنین آموزه‌هایی زودتر با سبک زندگی سبز همراه و همس می‌شوند.
۹. در جمع‌آوری سفره و شست‌و‌شوی ظروف به میزبان کمک شود؛ مشارکت در پذیرایی می‌تواند انگیزه‌ی استفاده از ظروف پایدار را بیشتر کند.

 

ویرایش دوم: سه‌شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ – ۲۳:۰۰

تاریخ انتشار: جمعه ۵ خرداد ۱۳۹۶ – ۲۲:۵۷

برچسب ها
مشاهده بیشتر

سردبیر

کنش‌گر محیط‌زیست حامی حقوق کودکان کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه تسهیلگر ارتباط کودک با طبیعت مشاور فرهنگی محیط‌زیستی سمن‌های محیط‌زیستی ایده‌پرداز چندین کمپین فرهنگی-محیط‌زیستی مانند کمپین سبزی نوروز، کمپین ایران پاک و... مستقل از هر گروه، جناح، جریان و سازمان دولتی، نیمه دولتی و خصوصی *مروج سبک زندگی سبز و موسس اولین مجله فارسی زبان اینترنتی در همین حوزه

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن